Novosti

Energizirajte se uz limun, đumbir i med

Kombinacija limuna, đumbira i meda izuzetno je pogodna zimi, jer znatno jača i podiže imunitet, zagrijava, hidrira i trenutno energizira tijelo na vrlo prirodan način.

 

 

 

Limun je često prisutan u Ayurvedskoj medicini (Ayurveda - prevedeno sa Sanskrita znači "Znanje o životu". To je prirodna medicina, mnogi tvrde čak najstarija medicina na svijetu, datira unazad 5.000 godina i dolazi s područja Indije).

Limun, obilat vitaminom C, ima antibakterijsko djelovanje, stoga pomaže izlječenju bolesti uzrokovanih bakterijama u probavnom sustavu, čisti krv i smanjuje tjelesnu temperaturu.

Limun pojačava probavne vatre (agni), tako da je dobrodošao osobama koje muku muče sa slabim apetitom ili, pak, s druge strane, onima s usporenom probavom. Ako vas muči zatvor, popijte svako jutro na prazan stomak toplu limunadu (cijeli limun iscjedite u čašu tople vode). Tako ćete potaknuti probavne vatre, čišćenje i eliminaciju toksina iz organizma.

Ovaj široko rasprostranjeni citrus sadrži visoku dozu antioksidansa, te tako pomaže u spriječavanju bolesti uzrokovanih slobodnim radikalima. Također, održava kožu glatkom i čistom, a oči bistrima. Limun možete dodavati u čaj, žitarice i leću, i naravno - u salatu.

honey

A med? Sadrži aromatične materije, šećer i kiseline. Ima visoku kaloričnu vrijednost i sadrži brojne hranjive materije.

Obvezno koristite sirovi, odnosno neprocesuiran med. Med se ne smije podvrgavati visokoj, ključajućoj temperaturi. U čaj ga stavljajte nakon što ste vodu uklonili s vatre. Ne stavljajte ga u kolače i druge recepture koje idu u pećnicu - za to koristite nerafinirani šećer ili neki drugi prirodni zaslađivač.

Za što sve možemo upotrijebiti med?

Donosimo nekoliko savjeta:

- kod suhog kašlja i grlobolje (najpogodniji u čaju)
- koristan je kod proljeva i mučnine
- kod problema s plućima, ukoliko vas muči višak sluzi, uzimajte med u jednakom omjeru sa svježim sokom od đumbira
- za astmu, promiješajte u jednakom omjeru crni papar, med i svježi sok od đumbira
- možete ga staviti i na ranu, prevenirat će infekciju i ubrzati zacjeljenje

Med ubija bakterije, pogodan je protiv viroze jer liječi infekcije, odličan je za probavni trakt, a u nekim slučajevima pomaže i kod raznih alergija.

ginger

Svježi đumbir je jedna fenomenalna namirnica koju bi trebali jesti što više i što češće - sjeckajte ga u variva, juhe, zelene sokove... Ili, jednostavno, napravite čaj. Pogoduje svim trima došama. Svježi đumbir je toliko blagotvoran i mora se naći u svakoj zdravoj kuhinji.

Ne zna se koliko je star, jer nikad nije pronađen kako raste u divljini. Potječe iz Indije i Kine, i u drevna vremena bio je iznimno značajan u trgovanju začinima.

Djelovanje i upotreba: probavne smetnje, plinovi, podrigivanje, spora cirkulacija, arteroskleroza, artritis, mučnina, iskašljavanje sluzi (šlajm/phlegm) iz pluća, grčevi, glavobolja/migrena, srčana oboljenja (pospješuje rad srca). Koristi se kod ublažavanja viroza, menstrualnih grčeva i hemoroida.

Iako pogoduje radu svih organa, kada spomenemo đumbir, prva asocijacija su: probava, pluća i srce. Ne preporučuje se koristiti u trudnoći! U svakom slučaju, s đumbirom nećete pogriješiti, poznat i kao "univerzalni lijek"- blagotvoran je za sve.

Autor: Tanja Kraljić Strgačić

naturala.hr

Vezani članak:

Čaj od svježeg limuna i đumbira s medom

Pogledaj ostale novosti

10.2.2012.